Tørking av rype

Du vil ha lettere for å lykkes med en litt motvillig apportør om du har en apportfugl som din hund kjenner. I tillegg vil fuglen være renslig og fri for eventuell smitte! Og den er alltid klar til bruk. Dessuten er det meget ressurs besparende. En tørket rype holder i mange år! Her følger et tips om hvordan du kan legge forholdene til rette for din hund slik at du har større mulighet for å lykkes!

  • ØNSKER DU EN RENSLIG, LETT APPORTRYPE SOM ALLTID ER KLAR TIL BRUK?

Hver vinter tørker jeg apport ryper. Jeg starter da under en kuldeperiode i januar eller februar. Men du kan også tørke fugl på andre års tider. Da lønner det seg å legge rypa inn i en nylon strømpe eller lignende.

 

Du tar en pen rype(eller flere) ut av fryseren og tiner den. Dette bør være et relativt helt eksemplar. Videre gjør du ingen ting annet med den enn å legge hodet under vingen og binde disse inntil koppen. Deretter slår du et bånd rundt og henger rypa vannrett. Jeg henger den fritt og luftig i kjelleren like ved utgangsdøra. Der er det frostfritt, men relativt kjølig. Rypa får henge i ca. to måneder. Da er den hard og fin, ferdig til bruk. Det hender at det i en periode lukter litt under denne prosessen, men jeg lar den bare henge i fred, så går det over.

Jeg tørker vanligvis to av gangen, dette for å ha en å gå på. De gamle bruker jeg etter hvert til trening. De andre til apport objekt være seg i VK eller om du skal ta apportbevis med en ny hund.

Ryper tørket på denne måten holder i mange år. Har også tørket rapphøns, rugde og tiur hode/hals på tilsvarende måte og med like god erfaring.

Tørket fugl er renslig å holde på med. Dessuten er de svært praktiske å frakte med seg rundt om. De kan ligge i bilen hele høsten uten at det blir lukt, alltid klar for bruk. En slik rype kan holde i flere år om du er litt forsiktig med den.

Personlig liker jeg å ha egen fugl på prøvene, da kjenner jeg alltid kvaliteten på apport objektet, og eliminerer dessuten en mulig smittekilde for eksempel med tanke på kennelhoste, nesemidd osv. Dessuten er det jo stadig mer krav til at fører har egen fugl.

 

HURTIGTØRKING OGSÅ MULIG.

Rypene kan også hurtigtørkes i stekeovn. Da legger du rypa inn i ovnen, setter døren på gløtt, ovnen på 50- 75 grader og lar den stå på i to – tre døgn. Rypene blir vanligvis fullt brukbare. Men de blir mer sprø og holder ikke på langt nær så lenge!

Tørker du fugl på denne måten kan det lønne seg å legge en netting rundt før du begynner å bruke den, dette for å bevare den noe lenger.

Tørket fugl av god kvalitet blir godtatt som apport objekt, bortsett fra på apportprøver. Det er dumt, for er det noe sted de virkelig hadde trengt et så ressursbesparende opplegg så er det nettopp på slike prøver!

 

Rypa henges vannrett med hodet under vingen og disse bundet inn til kroppen.
Rypa henges vannrett med hodet under vingen og disse bundet inn til kroppen.

DSCF2337