Skal du på vinterprøve med din fuglehund?

VINTER I FJELLET!

Så er tiden inne til å ”dyrke” kong Vinter med mulighet for bla. mange lange fjellturer.. Kanskje glir du stille innover hvite vidder. En blek vintersol skaper en vakker ramme rundt den stående hund. Et ”ja” og hunden stuper frem mens rypene fyker opp.

Vinteren kan for øvrig også være en gunstig tid å tøyle mer eller mindre egenrådige individer. Rimelig med løssnø kan ofte redusere søkets størrelse, og minske farten. Da kommer du gjerne raskere opp i situasjonen og får bedre kontroll. Rypene letter også ofte på lenger hold, noe som for mange hunder ikke virker så provoserende.

Være seg drømme dag med skareføre eller snøstorm og tung løssnø, så er du prisgitt moder natur på godt og vondt. Det er vel knapt noen årstid som er vakrere og har gunstigere forhold for din fuglehund når alt ligger til rette. Fartsfylt snørekjøring på skogsbilveier eller i dertil egnete løyper har også sin sjarm.

ENKLE FORBEREDELSER KAN BETY MYE FOR TO SÅ VELL SOM FIRBENTE !

Det kan muligens være større usikkerhet rundt en start vinterstid enn om høsten og ofte noe lenger mellom premiene. Dog er det vel verd forsøket. Imidlertid er det flere ting som kan være greit å kjenne til for deg som ikke har prøvd dette tidligere!

TERMINLISTEN.

Liste over alle vinterprøvene finner du i Fuglehunden nr.1, eller på nettet. Her får du alle nødvendige opplysninger m.h.t. dato, hvor melde på, hovedkvarter osv. Vær nøye med å overholde fristene da det kan være rift om plassene. Sikre deg overnattingssted i god tid.

PÅMELDING.

Du melder på over nettet. Lurer du på noe, står det vanligvis mail adr. eller tlf. nr til prøveleder i terminlista.

PAPIRER SOM MÅ MEDBRINGES PÅ PRØVEN.

På oppropet må følgende papirer være med; stamtavle, vaksinasjonsattest (ikke eldre enn to år)og papir på at hunden ikke jager bufe – vær klar over at det flere steder kan være rein i området! Har du ambisjoner om å få en 1AK, må du medbringe apportbevis eller ha med egen rype og avlegge prøven i fjellet.

KONDISJON.

Både du og hunden bør være godt trenet. Det kan bli tung baksing i løssnø, vanskelig føre eller overraskende dårlig vær langt inne på vidda.

ERFARING.

Hunden bør vite hva den driver med å gjerne ha en viss erfaring for å få en rettferdig bedømmelse. Derfor bør den være trenet på fjellet også vinterstid. Da vil den, så lenge kreftene holder, vanligvis jakte bevisst selv om det er tungt føre

FOREBYGG ISING.

Har du tidligere erfart at hunden får snøballer i pelsen eller is mellom labbene, bør du klippe den ned og/eller spraye med f.eks. Formfett. Fortvil ikke, pelsen vokser ut igjen. En superdress kan også gjøre nytten.

Mellom tredepotene bør du klippe/barbere og ved behov smøre med vannavstøtende salve. Eller bruke labbesokker.

BESKYTT HUNDEN MOT VIND, NEDBØR OG KULDE.

Når hunden er koblet bør du beskytte den med et varmt og vindtett dekken som er stort nok. Til hannhunder finnes det også pungvarmer separat eller innbygget i superdekken hvis behovet er der. Superdekken vil også beskytte tisper med utsatte patter. Enkelte lette varmedekken kan også jaktes med – løpedekken. Ellers er markeringsdekken greit å bruke ved behov. Kanskje spesielt på lyse hunder. Det finnes også lette hundeposer å putte de inn i.

KOBBELET.

Leiebåndet kan med fordel være lengre enn vanlig. Evt. kan du bruke et kort snørekjøre line. .Mange foretrekker å gå med kjørebelte for å kunne hekte line løkka inn på kroken. Da er du fri til å bruke begge hendene om nødvendig.

VARMT TØY.

Du bør ha med ekstra tøy i sekken. Ofte er hendene utsatt. Fingervanter inne i vanlige votter kan være en fordel. Stolsekk kan være praktisk. Det blir mye rolig gange og stopp. Vindtøy, kart og kompass evt. GPS, hører som alltid med. Solbriller og varm, vindtett lue med øreklaffer og skygge for å kunne se bedre mot sola, er en fordel.

REVOLVERHYLSTER

Anskaff et hylster (festes i belte) til å putte den revolveren i som du får utlevert når du har slipp. Da er du fri til å bruke begge stavene uten å få ødelagt lommene i anorakken.

Når alt klaffer kan du få en virkelig drømmedag være seg med hensyn til vær, ryper eller premie! Så lykke til!

Vil bare tilføye at undertegnede har stor glede av å delta på vinterprøvene!

Vinterstid kan også by på mange spennende situasjoner.
Vinterstid kan også by på mange spennende situasjoner.